top of page

Česká stopa v mezinárodním multimediálním projektu LeavingRoom

Sdílení, opouštění, odpouštění a návraty do společného prostoru. To jsou hlavní témata hudebně divadelního projektu, na kterém se podílelo sedm umělců z Portugalska/Řecka, Slovinska a České republiky v Teatro Helena Sá e Costa v portugalském Portu. Jedním ze zapojených autorů je i Vít Zouhar z katedry hudební výchovy Pedagogické fakulty UP!


Multimediální představení vzniklo v rámci rezidenčního projektu, který podpořilo Ministerstvo kultury ČR v rámci NPO a Evropská komise. Nová skladba nese název LeavingRoom a její světová premiéra proběhla 27. září 2024 hodin v Teatro Helena Sá e Costa v portugalském Portu.

 

„Když jsme tento projekt začali připravovat, netušili jsme, co vše nám přinese,“ říká Vít Zouhar, hudební skladatel, prorektor Univerzity Palackého v Olomouci a iniciátor projektu. „Zemětřesení, povodně a nakonec také požáry zde v okolí Porta, to vše byly nové zkušenosti, které nás provázely a které se do skladby promítají.“



„Zemětřesení, povodně a nakonec také požáry zde v okolí Porta, to vše byly nové zkušenosti, které nás provázely a které se do skladby promítají.“

Režii a scénickou koncepci vytvořil slovinský režisér Rocc. Autory hudby a současně interprety představení jsou Dimitris Andrikopoulos, Hana Hána, Ivo Medek, Sára Medková a Vít Zouhar. Video performanci vytváří Lukáš Medek.

 

Multimediální projekt LeavingRoom si ale mohou poslechnout i zájemci z Česka! Česká premiéra totiž bude následovat v rámci festivalu MusicOlomouc, a to 22. října 2024 od 19 hodin v prostoru kaple Božího těla v Uměleckém centru UP. Další repríza se pak uskuteční na festivalu Setkávání nové hudby Plus v Brně v Divadle Barka 16. listopadu 2024.

 

Zpracováno redakcí U21 na základě tiskové zprávy THSC

 

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page