top of page

Tip odjinud: Vyzkoušejte si, jak přežít válku

Poslední dobou se objevuje stále více her, které je možné využít ve výuce. Tentokrát vám představíme počítačovou hru This War of Mine, která se dokonce v Polsku dostala na oficiální seznam doporučené literatury ve školách.



Hráči se v této válečné hře ujmou skupinky civilistů, kteří se snaží přežít v obleženém městě během války. Úkolem hráčů je shánět jídlo a suroviny, budovat vlastní úkryt a především přežít celý konflikt. Kromě materiálních potřeb ale musí řešit také morální dilemata, která hra hráčům předkládá (např. pomoc sousedům v nouzi); hráčova rozhodnutí pak mají vliv na psychický stav postav, který se dále promítá do dalšího hraní i do závěrečného hodnocení.


Krádeže v cizích úkrytech, případně zabíjení jiných postav tak může skončit psychickým zhroucením či dokonce sebevraždou postav. Právě tímto pojetím vzájemné interakce postav na pozadí konfliktu se This War of Mine odlišuje od ostatních her z válečného prostředí.


Hra This War of Mine vznikla v polském studiu 11 bit studios a její příběh je inspirován především obléháním Sarajeva během Bosenské války za nezávislost. Zájemci si mohou případně zahrát deskovou verzi této hry, která je určena pro jednoho až čtyři hráče, kteří musí vzájemně spolupracovat, aby přežili celou válku.


Text: Vojtěch Češík

Comments


bottom of page