top of page

Tematická stránka upozorňuje na rizika spojená s netolismem

Netolismus je jedním z rizikových fenoménů spjatých s online prostorem. O co se vlastně jedná? Jaké jsou jeho příznaky a rizika? A jak se mu bránit? Nejen na tyto otázky odpovídá tematická minisite, která vznikla pod hlavičkou fakultního projektu E-Bezpečí.



Věděli jste, že netolismus (závislost na internetu a jeho službách) lze pozorovat u 3,4 % obecné populace? Dalších 3,7 % je online závislostním chováním ohroženo. K nejvíce ohroženým skupinám podle studie patří osoby ve věku 12–15 let, u nichž počet závislých v obou kategoriích dosahoval hodnoty dokonce 23 %.


Tato závislost se projevuje nadměrným používáním internetu, které narušuje každodenní život jedince, jeho osobní vztahy, pracovní výkon a celkovou pohodu. Netolismus se může vyvinout v různých formách, od nekontrolovatelného prohlížení sociálních sítí až po závislost na online hrách či neustálé nakupování online.


Podobně jako u jiných závislostí, i zde dochází k tomu, že uživatel cítí nutkavou potřebu být online a pociťuje nepohodlí nebo úzkost, když je od internetu odstřižen. Tato závislost může být obzvláště zákeřná, protože internet je dnes neodmyslitelnou součástí života a práce, což činí rozpoznání problémového chování obtížným.



Minisite věnovanou netolismu naleznete pod odkazem zde. Kromě přehledného představení tohoto fenoménu, jeho druhů i zdravotních rizik zde naleznete také tipy, jak závislosti na internetu předcházet. Stránka také obsahuje několik odkazů, kde naleznete další užitečné informace.


Zpracováno redakcí U21

Comments


bottom of page