top of page

Publikace z portálu společného vzdělávání představuje možnosti kariérového poradenství žáků se zrakovým postižením

Máme pro vás další tip z Portálu společného vzdělávání Univerzity Palackého! V představování série metodik kariérového poradenství pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami dnes přišla řada na metodiku zaměřenou na žáky se zrakovým postižením.


Pohled na problematiku pracovního uplatnění osob se zrakovým postižením (ZP) se v průběhu let mění. V posledních 30 letech (od roku 1989) je patrná snaha o integraci jedinců se ZP na volný trh práce, ale statistická data stále ukazují na nízkou zaměstnanost osob se ZP a na dosahování nižšího stupně vzdělání než u intaktní populace. Od 90. let minulého století jsou pravidelně vypracovávány národní plány pomoci osobám se zdravotním postižením. Situace osob se ZP v oblasti pracovního uplatnění se pomalu postupně posouvá a mění. Podle uvedených autorů nás však čeká ještě dlouhá cesta pro skutečné vyrovnání příležitostí osob se zdravotním postižením.

 

Předkládaná publikace si klade za cíl popsat a zdůraznit potřebnou podporu v oblasti kariérového poradenství, kterou by měl žák se ZP získávat v průběhu celé školní docházky. Text zpracovali speciální pedagogové a psychologové podle svých zkušeností při vzdělávání žáků se ZP, ale také podle praxe ve speciálněpedagogickém poradenství. Cílem podpory je maximální uplatnění žáků se ZP v dalším (celoživotním) vzdělávání a pracovním uplatnění s ohledem na limity danými zrakovým postižením.

 

Metodika se nesoustředí na výběr vhodných či nevhodných oborů pro žáky se zrakovým postižením, snaží se popsat provázení jedince se zrakovým postižením vzdělávací soustavou, poznávání jeho silných a slabých stránek, posilování kompetencí tam, kde je to u konkrétního jedince potřeba. To všechno samozřejmě ve spolupráci s týmem pedagogů školy, kde se žák se ZP vzdělává, příslušným speciálně pedagogickým centrem (SPC) a zákonnými zástupci.

 

Metodiku kariérového poradenství pro žáky se zrakovým postižením si můžete přečíst či stáhnout ve formátu pdf na portále společného vzdělávání UP.

 

Tato kniha je součástí tematické řady metodik kariérového poradenství pro žáky se SVP, kterou na našem portále postupně zveřejňujeme. Již zveřejněné publikace z této řady naleznete níže:

 

 

Zpracováno redakcí U21

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page