top of page
Obrázek autoraUčitel21

Po Praze za památkami trochu jinak

Co mají společného pražské mosty, kostely nebo třeba spisovatelé? Všechna tato témata můžete díky webu Mapamátky poznat z jiné perspektivy. Autoři tohoto projektu totiž nabízí zájemcům vhodně vytvořené tematické trasy, které vás zavedou do různých koutů našeho hlavního města.



Tento původně školní projekt vznikl v prosinci minulého roku jako odpověď na koronavirová opatření a spojuje v sobě zájem autorů o architekturu a předávání zajímavých informací o pražských stavbách veřejnosti. V současné době je k dispozici osm tematických tras. Ta nejnovější z nich, mostová, je dokonce doplněná o výkladové audionahrávky, kterým propůjčila hlas herečka Simona Vrbická. Na své si přijdou zájemci o „čistě“ architektonická témata (ať už jde o trasy ukazující skleněné prvky nebo třeba stavby navržené kontroverzním architektem Karlem Pragerem), ale i další. Jedna z tras tak například vede i po místech, která mohou návštěvníci znát ze stříbrného plátna.


Mnoha lidem Mapamátky otevřely oči – dříve je nenapadlo okolní domy zkoumat, ale dnes jsou k městu všímavější.

Celé Mapamátky fungují na jednoduchém principu, vybranou trasu si stačí otevřít v Google mapách a pak se už jen nechat vést ulicemi Prahy a rozhlížet se okolo sebe. Jak prozradila jedna ze zakladatelek projektu, Marie Zákostelecká, „mnoha lidem Mapamátky otevřely oči – dříve je nenapadlo okolní domy zkoumat, ale dnes jsou k městu všímavější“. Každá památka je v mapách doplněná o krátký informační text. Vzhledem k online prostředí pokrývají Mapamátky spíše mladší lidi, zúčastnit se ale může úplně každý, kdo má o téma zájem.



Vlastní trasy s jednotlivými zastávkami ale nejsou jedinou možností, jak objevovat: „Vzdělávat a inspirovat lidi se snažíme i pomocí našich hravých příspěvků, informačních okének nebo kvízů. Člověk si pak třeba řekne, že to vlastně už někde viděl… Začne hledat architektonické prvky a styly na cestě do školy nebo do práce a už nikdy nepřestane,“ dodává Marie Zákostelecká.


Do budoucna mají autoři projektu v plánu zůstat spíše v prostředí Prahy, myšlenku rozšíření Mapamátek do dalších měst ale úplně nezavrhli. Třeba se navíc podaří inspirovat další zájemce k vytvoření podobných průvodců i pro jiná města nebo témata. Tento jednoduchý princip práce s prostorem totiž nabízí rozsáhlé možnosti, například i pro učitele v rámci obohacení výuky.


Vstup na webové stránky Mapamátky.


Zdroj obrázků: mapamatky.cz


Autor: Vojtěch Češík

תגובות


bottom of page