top of page

Otázky Honzy Gregara | Leoš Kyša

Znáte Hovory (be)z karantény? V rámci tohoto cyklu rozhovorů Honza požádal své „parťáky“, aby mu odpověděli na tři otázky k tématu učitelství. V dalším díle této ankety se podíváme, jak na otázky týkající se učitelství odpověděl Leoš Kyša, spisovatel, autor fantasy literatury, povídkář a publicista. Můžete ho také znát pod pseudonymem František Kotleta.



Když se řekne „učitel“, jaká první asociace Vám vytane na mysli a proč? 


Zážitek z poznání – dobrodružství. Protože mnoho mých učitelů mi rozhodně připravilo dobrodružství při poznávání fascinujících věcí. 


Na které učitele vzpomínáte a proč? 


Určitě na dva – na základní škole to byl pan učitel Bureš, který nás naučil vše o biologii a také včelařit a pak paní učitelka Ptačníková, která nám na tabuli malovala pyramidy, promítala zažloutlé diáky a vyprávěla úžasné příběhy z historie. Měl jsem mnoho skvělých učitelů na střední škole i na univerzitě, ale tyhle dva nedokázal překonat nikdo. 


Trpělivost, aby zvládl učit i ty, kdo po tom netouží, pokoru, aby se sám celý život vzdělával; a v neposlední řadě také respekt ke svým žákům.

Které vlastnosti by, podle Vás, měl mít každý učitel a proč?


Trpělivost, aby zvládl učit i ty, kdo po tom netouží, pokoru, aby se sám celý život vzdělával; a v neposlední řadě také respekt ke svým žákům, protože vzájemná úcta vychází ze vzájemného respektu.



63 zobrazení0 komentářů
bottom of page