top of page

Od řemesla k designu – příměstský tábor

Pod záštitou Centra celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty UP v Olomouci ve spolupráci s Centrem muzejní pedagogiky Vlastivědného muzea v Olomouci se letos uskutečnil první ročník příměstského tábora s názvem Od řemesla k designu.



Tento tábor byl určen pro děti ve věku 7 až 12 let a probíhal v polovině srpna v prostorách Vlastivědného muzea. Cílem tábora bylo představit dětem tradiční řemesla, ukázat jim jejich význam i v dnešní době a nabídnout jim možnost vytvořit si vlastní produkty inspirované řemeslnými technikami.


Po celý týden děti objevovaly bohatství tradičních řemesel, jako jsou výroba šperků, kožených brašen, dřevěných loutek či hraček. Inspirací jim byly historické techniky, které však upravily a přizpůsobily modernímu designu. Výjimečným prvkem tábora byla práce ve skupinách, kdy si účastníci zakládali svou fiktivní firmu, pro kterou vymysleli vlastní název, logo a dokonce i marketingovou strategii. Společně pak vyráběli produkty, které jejich firma nabízela. Děti tak nejen rozvíjely svou kreativitu a manuální zručnost, ale také získávaly základy týmové spolupráce a podnikatelského myšlení.


Závěrečným vyvrcholením tábora byl jarmark, který se odehrál v atriu Vlastivědného muzea. Děti si pro tuto událost připravily svá prodejní stanoviště, kde představily rodičům a návštěvníkům výsledky své práce. Každá fiktivní firma zde měla svůj vlastní stánek s vystavenými produkty a prezentacemi. Kromě toho si děti pro své rodiče připravily workshopy, kde měli dospělí možnost vyzkoušet si vytvořit vlastní šperk, brašnu nebo dřevěnou loutku podle návrhů dětí. Celý jarmark byl dětmi perfektně připraven a stal se úžasným zakončením tábora, kde nejen děti, ale i jejich rodiče, mohli být hrdí na výsledky týdenní intenzivní práce.


Díky tomuto jedinečnému příměstskému táboru děti zjistily, že řemeslo má v dnešním světě stále své nezastupitelné místo, a že tradiční techniky lze s trochou fantazie a kreativity úspěšně propojit s moderním designem.


Text: kolektiv lektorů příměstského tábora a Centrum celoživotního vzdělávání PdF UP

Foto: Alžběta Gregorová, Lukáš Blokša



Související příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page