top of page

Od Rubense po plejtváka aneb Co nabízí muzea a galerie?

Aktualizováno: 27. 11. 2023

Představujeme vám novou sérii článků s názvem Od Rubense po plejtváka! Rubrika se bude zaměřovat na ty největší lahůdky mezi muzei a galeriemi. V sérii článků vám doktorandky Denisa Daříčková a Kristýna Ševčíková z katedry výtvarné výchovy předestřou to nejlepší z vlastních cest – co samy vyzkoušely, co je zaujalo a co vám můžou s jistotou doporučit.



Tímto se snažíme popularizovat edukaci v muzeích a galeriích a inspirovat učitele i běžné návštěvníky k tomu, aby hledali a využívali vše, co dané muzeum nabízí. Naším cílem je předat praktické informace, které čtenářům ulehčí cestu za nezapomenutelnou návštěvou muzea či galerie.


V prvé řadě se zaměříme na nejznámější londýnská muzea a galerie, které představíme v jednotlivých článcích. Doufáme ale, že neskončíme jen u nich. Hned ze startu začneme tím nejprestižnějším z nich, Britským muzeem, jež ročně navštíví okolo 6 milionů návštěvníků – pro srovnání Národní muzeum Praha navštíví ročně přibližně milion a půl. Samozřejmě ale musíme vzít v potaz tradici a věhlas Britského muzea. Nechceme vás unavit touto institucí tak, jak unavila nás, a proto budeme pokračovat dále. Pro milovníky umění nevynecháme Národní galerii a Tate Modern.


Rády bychom touto sérií inspirovaly ty, kteří muzea a galerie moc nenavštěvují a zároveň ukázaly, co všechno vám mohou nabídnout, ať už jste doma nebo ve škole.

Rozhodně vás překvapí i méně známé Viktoria and Albert muzeum a Design muzeum. Obě instituce rozhodně mají co nabídnout a my si je pro jejich celkové rozvržení a dostupnost opravdu oblíbily.


Neopomeneme ani ikonické Přírodovědné muzeum, které si zahrálo v několika slavných filmech. My jej taktéž navštívily a doporučíme vám, proč si ho na váš cestovatelský seznam zařadit, nebo případně i nezařadit.


Rády bychom těmito články inspirovaly ty, kteří muzea a galerie moc nenavštěvují, a zároveň ukázaly, co všechno vám mohou nabídnout, ať už jste doma nebo ve škole. Pak také zjistíte, jaké edukační materiály můžete ve své výuce použít (a je jich opravdu hodně).


Pojďme tedy podpořit tuto dlouholetou tradici muzejnictví i vaší návštěvou!


Denisa Daříčková a Kristýna Ševčíková

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page