top of page
Obrázek autoraAlois Lexa

Návštěva různých muzeí v Berlíně včetně říšského sněmu

Je tu další příspěvek našeho studenta a bloggera Aloise Lexy, který se dělí o své zážitky ze studijního pobytu v německé Postupimi. Tentokrát se Alois podělil o své zážitky z berlínských muzeí. Tato místa rozhodně stojí za návštěvu!



Před nějakou dobou jsem měl možnost navštívit dvě muzea v Berlíně, a to konkrétně Alte Nationalgalerie (stará národní galerie) a Altes Museum (staré museum). Alte Nationalgalerie se soustředí zejména na malby 19. stolet a nalezneme zde řadu význačných malířů nejen německých (Caspar David Friedrich, Karl Friedrich Schinkel atd.), ale i francouzských (Claude Monet, Edgar Degas, Paul Cézanne atd.). Jedná se zejména o obrazy ve stylu impresionismu či realismu, na kterých je mimo jiné zachycen i park Sanssouci, nebo třeba osoby panovníků Friedricha Velikého nebo Josefa II. Altes Museum se zaměřuje zejména na období antiky a lze tu najít nepřeberné množství artefaktů od soch, přes mince až po vázy a portréty. Celkově vřele doporučuji obě muzea, mají co nabídnout jak mladým, tak i starším návštěvníkům.


Později jsem i navštívil i Deutsches Historisches Museum, kde se zrovna konala výstava k výročí Karla Marxe: Karl Marx a Kapitalismus. Jednalo se o velmi poutavou expozici s řadou zajímavých informací, dobových artefaktů včetně fotografií a různých strojů z doby, ve které tento filozof žil. Najdeme tu i originály jeho nejznámějších děl, Komunistického manifestu nebo Kapitálu. Pěkně je tu popsáno, co Marxe vedlo k sepsání těchto děl (průmyslová revoluce, dělnictvo). Výstava se ale nezabývá pouze samotnou Marxovou osobou, nýbrž vše dává do dobového kontextu (ekonomická situace, pracovní situace, sport, revoluce).


V Neues Museum se konala výstava o starém Egyptě, jejímž hlavním tahákem je busta Nefertiti, kterou ale bohužel nebylo možné vyfotit. Pochopitelně je tu k vidění mnohem více, busta mi ovšem nejvíce utkvěla v paměti. Tato výstava vás uchvacujícím způsobem zavede přímo do starověkého Egypta, a proto vám doporučuji na ni zavítat.


Nejméně mě osobně oslovilo přírodovědné museum (Naturkunde Museum). Nejvíce mě tu zaujaly kostry dinosaurů umístěné ve foyer. Toto museum navštíví ročně více než 700 000 návštěvníků. Celkově přírodovědné museum nabízí přes 30 milionů exponátů z různých oblastí – od zoologie, paleontologie, geologie až po mineralogii.



Nyní je velmi živo na berlínském nádraží, jelikož sem každým dnem plynou noví a noví uprchlíci z Ukrajiny, Berlín se stal společně s Frankfurtem nad Odrou tranzitní stanicí. Právě mezi těmito městy je dvoukolejná trať, na které závisí osobní i nákladní doprava a již ji nelze navyšovat.


Na konci studijního pobytu se mi povedlo dvakrát navštívit budovu říšského sněmu, tzv. Reichstag. Nejprve se jednalo o návštěvu kopule včetně střechy, odkud je impozantní pohled na celé hlavní město. Při pohledu uvidíme všechny dominanty města, mezi které se řadí kupříkladu Braniborská brána, televizní věž společně s Alexanderplatzem nebo olympijský stadion. Měl jsem to štěstí a tuto prohlídku jsem absolvoval večer, takže všechny berlínské památky ještě více vynikly díky osvětlení. Druhou návštěvu říšského sněmu jsem absolvoval již klasicky s průvodkyní, která pocházela z Rakouska. Dále tu má každý poslanec v upomínku kastlu neboli takovou cihlu. Nalezneme zde řadu slavných jmén německé politiky, například Konrada Adenauera, Wilhelma Kohla, Angelu Merkelovou, ale i Adolfa Hitlera. Také si tu můžeme rovněž prohlédnout nápisy, kterými popsali stěny sovětští vojáci v roce 1945.


Alois Lexa


Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page