top of page
Obrázek autoraUčitel21

Na stáži v anglickém Lincolnu

Je tu další z textů, v nichž se naši studenti a studentky dělí o zážitky ze svých zahraničních výjezdů! Tentokrát nám své zkušenosti podělila Jana Miková, studentka doktorského studijního programu Pedagogika. V rámci svého studia absolvovala stáž na University of Lincoln.


Každý student Univerzity Palackého v Olomouci má možnost vycestovat v rámci programu Erasmus+ nebo různých stáží a mobilit do zahraničí. Z vlastní zkušenosti mohu jen doporučit, stáž v cizí zemi může být velkým přínosem pro vaši kariéru i osobní rozvoj. Je také příležitostí k poznání nové kultury, návštěvy zajímavých míst, navázání nových přátelství, ale především k poznání odlišného vzdělávacího systému. Já sama jsem strávila v rámci mého doktorského studia dva měsíce na stáži na univerzitě v Lincolnu v Anglii.



University of Lincoln je rozdělena na několik fakult. Během stáže jsem spolupracovala se zaměstnanci College of Social Science a konkrétně se School of Education. Tato škola se nachází ve druhém patře budovy Bridge House. Pro vaši představu je velká asi jako jedna katedra na PdF UP. Zásadní rozdíl tkví v tom, že jsou zde jen pracovny akademiků. Výuka probíhá v jiných budovách. Všichni zaměstnanci včetně ředitelky dr. Anity Backhouse a koordinátorky zahraničních vztahů dr. Helen Childerhouse byli velice milí a ochotní. Stále se mě ptali, zda něco nepotřebuji nebo jestli je vše v pořádku a zda se tady cítím dobře. Každý den jsem navštěvovala výuku jiného akademického pracovníka. V některých lekcích byli především rodilí mluvčí, v jiných byli převážně mezinárodní studenti. Akademičtí pracovníci tyto odlišnosti respektovali a snažili se tomu přizpůsobit výslovnost a tempo řeči. Musí mnohem více přihlížet k sociokulturním a ekonomickým odlišnostem všech studentů v souvislosti s pedagogickými tématy a jejich adaptaci na podmínky v domovském prostředí studenta. V těchto chvílích se člověk opravdu zamyslí nad tím, jakým způsobem funguje školský systém u něj doma, a jak v jiných zemích. Jeden ze zásadních aspektů je, že všichni studenti musí platit za studium na vysoké škole nemalé peníze.


Pokud porovnám studium doktorátu v Lincolnu a u nás v Olomouci, je zde mnoho rozdílů. Je na výběr ze dvou druhů doktorátu. První se zaměřuje primárně na výzkum a druhý na prohloubení učitelských dovedností. Dalším rozdílem je, že studenti nemají žádné zkoušky, ale pracují především na své disertaci. Mnohem více dohlížejí na etiku výzkumu a musí předkládat řadu dokumentů k realizaci výzkumného šetření na základních a středních školách. Pokud chtějí publikovat v odborných časopisech nebo na konferencích, většinou si to platí sami.


Studenti nemají žádné zkoušky, ale pracují především na své disertaci. Mnohem více dohlížejí na etiku výzkumu a musí předkládat řadu dokumentů k realizaci výzkumného šetření na základních a středních školách.

Samotná University of Lincoln se nachází v centru města u vodní plochy zvané Brayford Pool. Venkovní prostory univerzity nabízí příjemné posezení s výhledem na vodu. Celým kampusem také prochází železniční trať, ale nikdy jsem nezaregistrovala, že by mě to nějak obtěžovalo či rušilo. Co se mi tu velice líbilo a na naší fakultě trochu postrádám, je množství volně dostupného prostoru pro studenty. Místa s přípojkami k síti, s pohodlnými křesílky, pohovkami a stoly, která slouží k setkávání studentů nebo jejich práci. Podobné je to také v knihovně. V každém patře jsou nastaveny lehce odlišné podmínky. Nejvyšší třetí patro je označeno jako zcela tiché. Všichni toto pravidlo opravdu respektují a pracují v naprosté tichosti. Ve všech patrech je možno využít množství počítačů nebo volného prostoru pro práci.


Stejně jako univerzitní město Olomouc, také Lincoln každoročně ožije příjezdem tisíců studentů na začátku nového akademického roku. Studenti zde však mají problém sehnat ubytování. Studentské koleje nabízejí možnost ubytování, kde nesdílíte pokoj s někým dalším. Každý má svůj oddělený pokoj, vlastní postel, psací stůl a koupelnu. Společná je pouze kuchyň, většinou pro 12 studentů. Prádelny jsou často součástí kolejí nebo mezi více budovami v malém domečku. K praní a sušení je nutné mít aplikaci v telefonu a pomocí QR kódu přístroje obsluhujete. Samozřejmě pokud neseženete kolej, je tu řada soukromých ubytování. Vše závisí na velikosti vašeho ubytovacího budgetu, ale ceny jsou mnohem vyšší než v Olomouci. Někteří studenti i zaměstnanci bydlí raději ve vedlejších městečkách a dojíždějí každý den do Lincolnu.


Pár týdnů v Lincolnu mi přineslo mnoho nových zkušeností, ale také poznání, díky kterým teď mohu kriticky porovnat rozdíly mezi naším a anglickým univerzitním vzděláváním v rámci studia učitelství, čehož si cením nejvíc.

Pokud se chcete stravovat na univerzitě, můžete využít menzu, která je situovaná v centru hlavní budovy. Je to ale spíš takový maličký bufet, kde je na výběr z několika jídel a salátů, sendvičů a pití. Rozhodně tam nechodí tolik studentů a zaměstnanců jako u nás. Souvisí to s odlišnými stravovacími návyky v Anglii. Angličané nejsou totiž zvyklí obědvat jako my. Na oběd si zpravidla dávají jen nějaký sendvič a za hlavní jídlo dne je považována až večeře. Pro Středoevropana opravdu velký nezvyk, stejně jako některé kombinace surovin na talíři. Zajímavý byl rozhovor s mou koordinátorkou, která mi popisovala, že ani pracovní dobu nemají přizpůsobenou tak, aby měli zaměstnanci pauzu na oběd. „Zkrátka s tím nikdo nepočítá a hlavní jídlo dne nás čeká až večer, naše společnost je na to takto zvyklá“ dodala.


Anglický Lincoln je se svými zhruba 100 000 obyvateli velmi podobný naší Olomouci. Nachází se tu řada historických památek, jako je například nádherná katedrála nebo v její těsné blízkosti hrad. Krásné pozůstatky minulosti rozhodně stojí za výšlap na menší kopec. Ve městě se nachází množství kaváren a obchůdků, kde můžete trávit volný čas.


Jsem opravdu moc vděčná za příležitost pobýt pár týdnů v Lincolnu a navštěvovat kurzy akademických pracovníků School of Education. Přineslo mi to mnoho nových zkušeností, ale také poznání, díky kterým teď mohu kriticky porovnat rozdíly mezi naším a anglickým univerzitním vzděláváním v rámci studia učitelství, čehož si cením nejvíc.


Jana Miková

Comentários


bottom of page