top of page

Mých pár slov k souvislým pedagogickým praxím

Studentský senátor Tomáš Novák se v dnešním příspěvku vrací k tématu studentských praxí. Mají studenti málo praxí? A jak dokážou praxe připravit na budoucí učitelské povolání? Tomáš prozradí své zkušenosti s tím, v čem mu praxe pomohla a na co ho naopak nepřipravila.



Často si studenti pedagogických fakult stěžují, že mají málo praxí. Je tomu opravdu tak? Pojďme si názorně ukázat, jak to funguje např. na AJ–NJ: Za Bc. studium student absolvuje jednu praxi, náslechovou. Tato praxe je v rozmezí 8–10 hodin, je zakončená portfoliem.


Na navazujícím magisterském bude mít student dvě souvislé pedagogické praxe, jedna třítýdenní a jedna čtyřtýdenní. Sečteno podtrženo, studenti mají za 5 let studia asi 2 měsíce praxí.


Naskytla se mi tento rok zajímavá příležitost. Absolvoval jsem první souvislou pedagogickou praxi a asi 2 měsíce poté mi bylo nabídnuto místo na jedné ZŠ jako záskok za vyučující AJ. Ani jsem neváhal a jak jsem uzavřel zkouškové, vrhnul jsem se na to. Okamžitě jsem dostal úvazek 17 hodin týdně, což je více, než mají studenti na praxi.


Šel jsem (nyní už říkám) do práce s tím, že díky absolvované praxi mám mnoho zkušeností a jsem připraven. Byl jsem ale? Ano i ne. Ona vás praxe samotná totiž nepřipraví na to, že jste ve třídě sami. A myslím opravdu sami. Vy a děti. Nikdo jiný… Na praxi jsem byl totiž zvyklý, že mi stále někdo pomáhal a pouze svou přítomností na hodině mi třídu dokázal zkrotit. Jenže ve školství je to přesně jinak.


Musel jsem si zvyknout na to, že za děti a své výsledky zodpovídám jen já sám. Ve třídě mi nikdo neasistuje, celé je to v mé režii. Jasně, z praxe jsem se naučil to, jak zapsat do třídní knihy, jak do jisté míry zvládat třídu, jak chystat hodiny. Ale nepřipravilo mě to úplně. Tohle si člověk musí zažít. Ač třeba jen na krátkou chvíli.


Tak jaký je můj názor na praxe nyní asi s půlročním odstupem? Řekl bych, že ty dva měsíce nejsou zas tak málo. Možná bych řekl, že to snad i stačí. Je třeba si totiž uvědomit to, že práce jsou náročné nejen pro fakultu (finančně), ale i pro danou školu, které vlastně „komplikujete“ práci.


Žádný učený z nebe nespadl, to je důležité si uvědomit. Je naprosto logické, že v zaměstnání budete tápat a budou vás překvapovat věci, které jste si během studia nenacvičili. A to je ok. Hlavní je být v klidu a připraven lidsky řešit vše, co se přihodí.


Tomáš Novák

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page