top of page

Metodika kariérového poradenství představuje možnosti začlenění žáků se sluchovým postižením

Je tu další z textů zaměřených na výstupy z Portálu společného vzdělávání Univerzity Palackého! Pokračujeme ve volném cyklu představování metodik kariérového poradenství pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, dnes se podíváme na Metodiku zaměřenou na žáky se sluchovým postižením.


Jedinci se sluchovým postižením se musí od útlého dětství vypořádat s celou řadou překážek. Jejich vzdělávací cesta směřující k výběru povolání a úspěšnému pracovnímu uplatnění vyžaduje často velkou míru podpory, přičemž někteří musí vynaložit mnohem větší úsilí než jiní. Naštěstí žijeme v době, kdy chápeme, že zdravotní postižení nemusí nutně znamenat odkázání na život v ústraní a pomoc druhých. Díky zdravotní péči, sociální pomoci, zajištění podporovaného vzdělávání a poskytování poradenských služeb je těmto jedincům umožněno plnohodnotné zapojení do pracovního procesu a zajištění kvalitního způsobu života.

 

Cílem publikace je nabídnout čtenářům informace, které mohou využít při kariérovém poradenství poskytovaném žákům se sluchovým postižením na základních, středních, popř. i vysokých školách, ale i dospělým klientům mimo školský systém. Poskytuje základní informace o sluchovém postižení a limitech, které volbu povolání ovlivňují, o procesu kariérového poradenství ve školách a využití diagnostických materiálů a postupů, které mohou pomoci při rozhodování, kterým směrem se má další vzdělávání ubírat.

 

Neméně významná část je věnována otázce přechodu žáků – absolventů – na pracovní trh. Obsahuje rady pro potenciální zaměstnavatele, jak s osobami se sluchovým postižením jednat, jak se bez obav připravit na pracovní pohovor. Vítané budou jistě informace, jak postupovat při zajišťování tlumočnických nebo přepisovatelských služeb, upotřebitelný je i rejstřík organizací, které osobám se sluchovým postižením pomáhají při hledání zaměstnání.

 

Metodiku kariérového poradenství pro žáky se sluchovým postižením si můžete přečíst či stáhnout ve formátu pdf na portále společného vzdělávání UP.

 

Tato kniha je součástí tematické řady metodik kariérového poradenství pro žáky se SVP, kterou na našem portále postupně zveřejňujeme. Již zveřejněné publikace z této řady naleznete níže:

 

 

Zpracováno redakcí U21

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page