top of page

Meditací za duševní pohodou? Do cesty může vstoupit nevolnost, ukázal průzkum

Buddhistické meditační praktiky, jako je meditace Samadhi, tvoří základ praxe mindfulness neboli uvědomování si přítomného okamžiku. Často jsou propagovány jako cesty k dosažení duševní pohody. Začínají se však objevovat důkazy o jejich nežádoucích účincích. Meditace vyžaduje intenzivní zaměření na dech, což může ovlivnit autonomní nervový systém. Jakým způsobem?



Studie, na které se podílela Lenka Štěpánková z Institutu pro psychologický výzkum Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, si kladla za cíl zjistit, jak meditace ovlivňuje nervový systém. Výzkumný tým se zaměřil na pocit nevolnosti a možné příčiny jeho vzniku. Sledoval srdeční frekvenci a krevní tlak u lidí, kteří tuto formu meditace zkoušeli poprvé. Vzorek tvořilo 57 univerzitních studujících, z nichž 42 byly ženy. Průměrný věk byl 22,6 let.

 

Jak působí meditace na nervovou soustavu?


Výzkumná zjištění se týkají změn v autonomní nervové soustavě, konkrétně v aktivitě sympatiku a parasympatiku. Sympatikus připravuje tělo na stres a zvyšuje srdeční tep a krevní tlak. Parasympatikus naopak tělo uklidňuje a krevní tlak snižuje. Pokud činnost parasympatiku převažuje, může to vést i ke ztrátě vědomí.

 

Výsledky studie ukazují, že meditace u mnohých může zvyšovat aktivitu parasympatického systému, a tedy navozuje pocit uvolnění. Výzkum však také naznačuje, že meditace může mít u některých lidí opačný účinek a vyvolat fyziologický stres. U jedné pětiny účastníků, kteří pocítili silnější nevolnost, totiž byla zaznamenaná vyšší aktivita sympatického systému pojícího se právě se stresovou reakcí.

 

Dalším zjištěním je, že i když se zvyšovala nevolnost, u participantů*ek nebyla zaznamenaná vyšší pravděpodobnost ztráty vědomí, jež je ukazatel parasympatické aktivity založený na krevním tlaku. To naznačuje, že nevolnost nebyla způsobena prudkým poklesem krevního tlaku.

 

Klíčovým zjištěním této studie je, že meditace způsobila výrazné příznaky nevolnosti u jednoho z pěti lidí, kteří ji zkusili poprvé. Autoři a autorky proto zdůrazňují potřebu, aby budoucí výzkumy meditace byly založené na komplexním pochopení účinků různých meditačních praktik. Přestože je meditace často vnímána jako efektivní metoda z hlediska nákladů, zahrnující mnoho přínosů pro tělo i mysl, je důležité brát v úvahu i možné nepříznivé reakce.


79 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page