top of page

„Jan Amos Komenský“ – dokument, který hledá odpovědi na nevyřešené otázky

Na našem fakultním YouTube kanálu nově naleznete dokumentární film zaměřený na osobu Jana Amose Komenského. Jak vůbec vzešel nápad toto video natočit? A jak dokument vznikal? Nejen to vám v dnešním textu prozradí iniciátorka projektu Kateřina Valchářová z Ústavu pedagogiky a sociálních studií!



Stalo se to přesně před dvěma lety. Začíná zimní semestr a já vstupuji do učebny na předmět Dějiny předškolní pedagogiky. Tématem dnešního semináře je „Jan Amos Komenský“. Když to vyslovím, cítím, jak se pohledy všech studentů v místnosti setkávají – desítky očí, ve kterých čtu totéž: „Tohle jméno už známe.“ V místnosti zavládne tiché napětí, zatímco si všichni pokukují s nevyřčenou otázkou: „Co nového o něm dnes asi zjistíme?“

 

Jan Amos Komenský, učitel národů, pedagog, filosof, muž mnoha tváří. O tomto výjimečném muži bylo napsáno a řečeno mnoho, přesto zůstávají otázky, na které odpovědi stále chybí.

 

Myšlenka na vytvoření tohoto dokumentu se zrodila přímo ve výuce, mezi studenty. Při debatách o Komenském jsme narazili na otázky, které nás skutečně zajímaly, ale na které jsme tehdy nedokázali najít uspokojivé odpovědi. Můj manžel, který byl v celém procesu mou velkou oporou, přišel s nápadem natočit krátké video. „Máme teď během rodičovské dovolené čas,“ řekl, „tak proč toho nevyužít?“ A tak jsme se rozhodli vydat na cestu hledání odpovědí na otázky, které nám nebyly jasné a které nás zajímaly.

 

Naše první zastávka byla u starostů obcí Komňa, Nivnice a Uherský Brod, míst, která jsou úzce spjata s Komenského životem. Tři zajímavá zastavení, tři úžasní starostové a tři rozdílné názory. Pamatuju si jako dnes, když jsem rozeslala e-maily, zda bychom je mohli navštívit, a ve všech třech případech se nám dostalo okamžité odpovědi „Samozřejmě, budeme se na Vás těšit“. Tato milá a inspirativní setkání nás vedla k další spontánní akci – koupili jsme letenky a odletěli do Nizozemska, konkrétně do Naardenu, kde Jan Amos Komenský strávil poslední léta svého života. Tam nás provázela Hanka Beránková, která se stala nejen naším průvodcem, ale i cenným zdrojem odpovědí na mnoho otázek, které nás dlouho trápily.





V Muzeu Jana Amose Komenského v Naardenu jsme byli přivítáni s otevřenou náručí a cítili jsme se tam jako doma. Tato zkušenost nás nabila novou energií a motivací pokračovat v natáčení i po návratu domů. Brzy jsme začali oslovovat odborníky na Komenského život a dílo. S velkém respektem a pokorou jsme psali a žádali o spolupráci. Postupem času se nám mnoho odborníků začalo ozývat samo s nabídkami přispět svými znalostmi a pohledy. Byli jsme nadšení z toho, kolik odborníků nás podpořilo a kteří se svým způsobem stali součástí našeho projektu. Velmi si vážíme všech, kteří se do natáčení zapojili. Abychom na nikoho nezapomněli, nebudeme je zde všechny vyjmenovávat, ale je důležité zmínit, že jsme se s většinou z nich před natáčením osobně neznali. O to více si ceníme toho, že nám projevili důvěru a rozhodli se s námi na tomto projektu spolupracovat.

 

Z natáčení původně zamýšleného jako krátké video se nakonec stal téměř celovečerní film. Naším cílem bylo vytvořit dokument, který bude srozumitelný a zajímavý pro diváky napříč generacemi. Věříme, že se nám podařilo přinést nový pohled na život a dílo Jana Amose Komenského, a zároveň inspirovat mladé lidi nejen v oblasti vzdělávání, ale zároveň je i vést k tomu, aby si vážili přírody a energie, kterou nám dává.

 

Klíčovou myšlenkou, kterou Komenský opakoval, je, že bychom neměli slepě přijímat vše, co je nám k vědění předkládáno. Stejně jako on, i my se snažíme zdůraznit, že je důležité studovat, ověřovat si informace a vydat se vlastní cestou, která může být naopak inspirací pro někoho jiného. Tento dokument se pokouší inspirovat diváky nejen k tomu, aby přemýšleli nad Komenského odkazem, ale i nad vlastními kroky na cestě za poznáním.

 

Velmi děkuji vedení naší pedagogické fakulty za důvěru a podporu během procesu natáčení, děkuji všem zúčastněným, svému manželovi, bez kterého by video nikdy nevzniklo a děkuji svým studentům, kteří mi dali impuls něco takového natočit. Doufám, že toto video bude inspirací i pro vás.


Kateřina Valchářová

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page