top of page

Jak pracovat s žáky s tělesným postižením a závažným onemocněním? Poradí metodika kariérového poradenství

Narazili jste už na Portál společného vzdělávání Univerzity Palackého? Tato platforma přináší celou řadu výstupů zaměřených na podporu vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Dnes vám představíme další z metodik kariérového poradenství pro žáky se SVP, konkrétně pro žáky s tělesným postižením a závažným onemocněním.

 

Kariérové poradenství tvoří systém poradenských služeb, které pomáhají jednotlivcům různého věku rozhodnout se o svém dalším vzdělávání. Kariérové poradenství u žáků s tělesným postižením není v prostředí školských poradenských zařízení novinkou. Chybí však ucelená podpora ve spolupráci klienta, školy, kariérového poradce, zákonných zástupců, případně dalších subjektů, respektive zatím není na takové úrovni, kterou by žáci s tělesným postižením potřebovali.

 

Tato publikace vznikla na základě zkušeností s dosavadním poskytováním poradenských služeb v oblasti profesní orientace s cílem, že pomůže pedagogům v praxi jednotlivých škol i škol a bude jim užitečnou pomůckou. Zároveň nabízí souhrn informací, které by čtenářům mohly usnadnit orientaci v uvedené problematice.

 

V první části čtenář nalezne teoretický základ s popisem druhů postižení a onemocnění, se kterými se v běžných školách můžeme setkat nejčastěji. Pedagogové tak nemusejí vyhledávat potřebné informace v dalších publikacích.

 

Následují kapitoly zabývající se postupy kariérového poradenství ve škole, a to od role zapojených aktérů přes časovou posloupnost jednotlivých fází kariérového poradenství a přes provázání s klíčovými kompetencemi až po rozvoj specifických dovedností, zejména pracovních. Zajímavý může být i navržený optimální model, tedy postup, jak by mohlo kariérové poradenství v praxi probíhat.

 

Popsán je i proces kariérového poradenství při přechodu žáka ze školy na trh práce, od různých možností zaměstnávání těchto žáků až po přiblížení vhodných postupů při komunikaci s potenciálními zaměstnavateli, včetně jiných možností uplatnění žáků mimo trh práce.

 

Představovaná kniha patří do souboru metodik kariérového poradenství, z nichž každá se zaměřuje na různé druhy zdravotního postižení žáků. Jednou z nich je Metodika kariérového poradenství pro žáky s mentálním postižením, o níž jsme již informovali.

 

Metodiku kariérového poradenství pro žáky s tělesným postižením a závažným onemocněním si můžete přečíst či stáhnout ve formátu pdf na portále společného vzdělávání UP.

 

Zpracováno redakcí U21

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page