top of page

Jak poznat, že někdo ubližuje dítěti? Připravili jsme překlady metodik k problematice sexuálního zneužívání a násilí. Stáhněte si je!

Aktualizováno: 7. 8.




Na Pedagogické fakultě — v rámci Centra inovací ve vzdělávání — vznikly překlady a adaptace metodik významné americké organizace RAINN. The Rape, Abuse & Incest National Network (RAINN) je neziskový subjekt věnující se prevenci sexuálního násilí a podpoře obětí sexuálního napadení. Celkem pět jednoduchých a v praxi snadno využitelných materiálů na podporu obětí a jejich okolí obohatí knihovnu studijních materiálů Centra inovací ve vzdělávání. Metodiky jsou zároveň jedním z mnoha výstupů, kterými se postupně plní nově vznikající portál Pečuji o sebe... a své žáky.

 

Je zajisté dobře, že se v současnosti stále více hovoří o zásadách bezpečnosti a prevenci sexuálního násilí. Přesto je sexuální obtěžování, zneužívání a jiné sexuálně motivované násilí stále smutnou realitou. Znepokojivé jsou nejen závažné následky sexuálně motivovaných trestných činů, ale také fakt, že jen malá část skutečných případů zneužívání nebo znásilnění je odhalena. Většina obětí o svém traumatizujícím zážitku totiž nikdy nepromluví.

 


Většina obětí se s traumatizující zkušeností nikomu nesvěří a pachatele neohlásí. Nejčastěji je jím osoba, kterou oběť dobře zná.

Jak mohou rodiče nebo učitelé poznat, že se s dítětem něco nežádoucího děje? Jak mohou nastavit komunikaci, aby měla oběť jejich důvěru a svěřila se jim? Jak takovou náročnou komunikaci vést a co vlastně čekat od obětí nebo od nás samotných, když k podobnému odhalení dojde? Tyto otázky jistě pálí nejen rodiče, ale také učitele a další pedagogické pracovníky, kteří přicházejí do styku s dětmi a potenciálními oběťmi sexuálního zneužívání.

 

Některé z odpovědí nabízejí zmíněné metodiky. Jejich přehled i odkaz ke stažení najdete níže.




Když máte podezření, že dítěti někdo ubližuje | RAINN


Na stránkách této metodiky najdete základní oporu pro identifikaci možných rizik a dozvíte se, že zneužívání sice není vždy doprovázeno jasně viditelnými známkami, přesto existují varovné signály, jimž je třeba věnovat pozornost. Naučíte-li se je rozpoznat, můžete jednou nějakému dítěti zachránit život. U dítěte můžete zaznamenat změny chování, ale i fyzické změny. Přečtěte si, jaké varovné příznaky signalizují, že dítě může být zneužíváno!

 








Pomoc pro rodiče dětí, které byly sexuálně zneužívány členy rodiny | RAINN


Bolest obětí sexuálního násilí a jejich nejbližších je jen těžko představitelná pro toho, kdo ji neprožil. A co teprve, když je pachatelem blízký člověk, člen širšího rodinného společenství, nebo dokonce přímo jeden z rodičů či sourozenců dítěte. V metodice se můžete dočíst o tom, co prožívají oběti a jejich blízcí, ale i o zásadách bezpečnosti a prevenci sexuálního násilí. Najdete zde podporu pro zvládání emocí vyvolaných násilím v rodině a popis projevů, jimiž může zneužité dítě reagovat na prožité sexuální násilí.

 





Promluvte si se svými dětmi o sexuálním násilí | RAINN


Plánování rozhovoru s dítětem o zásadách bezpečnosti a prevenci sexuálního násilí může být pro mnohé z nás stresující. Autoři metodiky ale tvrdí, že není čeho se obávat. Témata jako zneužívání nebo sexuální napadení mohou být totiž přirozenou součástí běžných rozhovorů o bezpečnosti, které už s dětmi vedete — například o tom, kdy je správně se ozvat, jak se postarat o přátele a jak naslouchat svým instinktům. Klíčem k úspěchu je začít o nebezpečí sexuálního násilí mluvit brzy, nejlépe už když jsou vaše děti malé. Další zásadou je mluvit o těchto tématech často a přímo.

 





Sexuální násilí páchané na mužích a chlapcích | RAINN


Také dospělí muži se mohou stát obětí sexuálního útoku a také oni si zaslouží podporu a pomoc. Jejich prožívání se vyznačuje některými specifiky, kterých bychom si měli být vědomi, když se snažíme pomoci. Muži například často cítí stud za to, že se nedokázali sexuálnímu napadení ubránit nebo že je pachatelem žena. Jejich pozice oběti se navíc neshoduje s běžnými představami o mužnosti a panujícími stereotypy o mužích. V publikaci se dozvíte, jak muži nebo chlapci prožívají následky sexuálního zneužívání a útoku a jak je podpořit, když se vám rozhodnou svěřit. Stručná metodika nabízí rovněž konkrétní rady, jak komunikovat s obětí a jaká opatření můžeme učinit pro prevenci sexuálního násilí.

 




Jak mohu své dítě ochránit před sexuálním násilím? | RAINN


Sexuální zneužití je rizikem hrozícím každému dítěti bez ohledu na jeho pohlaví, národnost, etnicitu nebo socioekonomické zázemí. Bohužel neexistuje spolehlivý způsob, jak děti před sexuálním zneužitím stoprocentně ochránit, ale existují konkrétní kroky, jež můžete podniknout, abyste riziko snížili na minimum. Pokud se vašemu dítěti přece jen něco nežádoucího stane, pamatujte, že vinu vždy nese pachatel — ne vy a už vůbec ne dítě. V publikaci se dozvíte, jak být součástí života dítěte a jak je podpořit, aby se vám svěřilo, pokud je snad obětí sexuálního násilí. Stručná metodika nabízí rovněž tipy na to, jak komunikovat s obětí a jaká opatření můžeme učinit pro prevenci sexuálního násilí ve svém okolí.

 


Překlad metodik Klára Vražinová

Jazyková korektura a redakce Petra Šobáňová


Přeloženo z anglického originálu. Překlad adaptovaný na české podmínky publikujeme s laskavým svolením organizace RAINN.


Překlad a grafická úprava vznikly na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci se studujícími programu Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Angličtina se zaměřením na komunitní tlumočení a překlad. Za spolupráci děkujeme PhDr. Pavlu Královi.

Comments


bottom of page