top of page

Bláznivé účesy 18. století | Zahrajte si s žáky zábavnou hru!


Victoria & Albert Museum nabízí pro školy celou řadu interaktivních didaktických prvků, a to jak přímo v expozici, tak také on-line. Jednou z nejnovějších her, jež zaujala návštěvníky tohoto světoznámého londýnského muzea, je webová aplikace nabízející dětem i dospělým hru na kadeřníka z 18. století. Zábavnost hry je postavena za historických podobách dámských účesů, přesněji řečeno dobových paruk, jimiž se krášlila šlechta v daném století.



Na konci 18. století se dámské účesy zbláznily! Nebylo neobvyklé vidět ženy s obrovskými parukami, jež se tyčily do výšky i šířky a jež obsahovaly i nečekané předměty: kromě běžného peří, pentlí nebo pudru to mohly být také obří květinové ozdoby, nebo dokonce lodě s plachtami.


Hra, kterou si mohou vyzkoušet malí i velcí, nabízí možnost vytvořit a sdílet vlastní návrh podobné dobové paruky.



Jak navrhnout svou vlastní paruku?


1. Seznamte se nejprve se svým modelem;

2. Potažením hřebenem spusťte vytváření paruky;

3. Vyberte si tu nejlepší dekoraci;

4. Hotovou kreaci dozdobte barevným pudrem;

6. Sdílejte svůj výtvor!


Jednoduchá, ale působivá hra se od svého spuštění stala virální, jak uvádějí muzejníci, během dvou lednových dnů získala na 90 000 unikátních zobrazení stránek. Vyzkoušejte ji také!




Hra byla připravena jako jeden z interaktivních prvků pro výstavu Europe 1600–1815 ve Victoria & Albert Museum navrhla a vyvinula ji společnost Center Screen. Hra přímo ve výstavě doplňuje vystavenou sbírku evropských artefaktů ze 17. a 18. století.



Text: redakce U21 na základě tiskové zprávy V&A Museum

Obrázky: printscreen obrazovky přímo z herního prostředí

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page